Sposób przygotowania:
Pizza na grubym cieście z salami i pomidorkamiPrzygotowanie rozczynu ze świeżych drożdży
W miseczce rozkruszamy drożdże, które zalewamy 50 ml letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
Przygotowanie ciasta
Mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy olej, dodajemy cukier, sól, ricottę oraz suszone oregano. Na koniec wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
Wyrastanie ciasta
Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać ok. 1 godziny.
Pieczenie pizzy
Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Na spód z ciasta wykładamy passate pomidorową. plasterki salami i połówki pomidorków. Pizze odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni. Przed pieczeniem na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Pizze pieczemy ok. 15-20 minut.