Placki ziemniaczane po chłopsku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis mojej teściowej ,trochę zmodernizowany przeze mnie

Placki ziemniaczane po chłopsku

Składniki:

Placki ziemniaczane po chłopsku

 

  • 1kg ziemniaków
  • 3 większe marchewki
  • 2 nieduże cebule
  • 20dkg. boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • sól ,pieprz i czosnek granulowany do smaku
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po chłopsku
Umyte ziemniaki i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebule obieramy i kroimy .Nie musi być zbyt drobno.Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie.Przyrumieniamy.Do boczku dorzucamy cebulkę i również rumienimy.Do utartych ziemniaków i marchewki dodajemy przyrumieniony boczek z cebulą,jajka,mąkę.Dobrze mieszamy i doprawiamy przyprawami.Zamiast czosnku granulowanego można dać spory ząbek świeżego przeciśnięty przez praskę.Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką na patelnie z niedużą ilością rozgrzanego oleju i smażymy placki .Rumiane,chrupiące placki podajemy wedle własnego pomysłu.Z sosem np.czosnkowym sporządzonym z jogurtu naturalnego lub tak jak ja ostatnio z gotowym sosem grzybowym ze słoiczka. Do placków można dodać czerwoną paprykę .Wtedy dodajemy ją pokrojoną do duszonej cebulki,żeby nie była zbyt twarda.