SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z koperkiem

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Placki ziemniaczane z koperkiem

Do placków ziemniaczanych dodałam startą marchewkę, posiekany por i koperek, były znakomite. Polecam.

Składniki:

Placki ziemniaczane z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z koperkiem

ETAP 1:

Placki ziemniaczane z koperkiem
Obrane ziemniaki z cebulą tarłam w malakserze.

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.

Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć.

Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.

ETAP 2:

Placki ziemniaczane z koperkiem
Pokrojony por i startą marchew połączyć z masą ziemniaczaną.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.

ETAP 3:

Placki ziemniaczane z koperkiem
Do masy ziemniaczanej dodałam jajko, koperek i mąkę.

Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę.

ETAP 4:

Placki ziemniaczane z koperkiem
Ciasto na placki przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 5:

Placki ziemniaczane z koperkiem
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje masy ziemniaczanej i smażyć na rumiano.

Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.