SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką Więcej zdjęć (3)

Placki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet.

Składniki:

Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką

 

  • Na placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką
Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakładamy po dwie łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem.

Wątróbka:

Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Podajemy z plackami.
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką