Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Watruszki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Watruszki mięsne to male kotleciki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebuli i sera. Proste i smaczne, przepis pochodzi z Kresów.

Watruszki mięsne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Watruszki mięsne

 

  • 850 g mięsa mielonego, wieprzowego

 

  • 1.5 szklanki namoczonej w mleku lub wodzie, odciśniętej bułki

 

  • 2 cebule

 

  • 200 g żółtego sera

 

 

 

  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Watruszki mięsne
Mięso mielone połączyć z bułką, jedna cebulę zetrzeć na tarce do warzyw, lub drobniutko posiekać nożem. dodać do mięsa z bułką, dodać sol i pieprz, dokładnie wymieszać by powstała jednolita masa.

Ser żółty oraz druga cebule zetrzeć na tarce na grubych oczkach ( cebule można posiekać ).

Z mięsnej masy formujemy kulki, układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub w foremce na muffiny.

W kulkach robimy wgłębienia, nakładamy cebule oraz żółty ser. Blasze z mięsnymi kotlecikami watruszkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w 180 C.  
Watruszki mięsne
Kuli mięsne układamy na blaszce i robimy wgłębienia
Watruszki mięsne
Do środka nakładamy starta na tarce cebule
Watruszki mięsne
Całość posypujemy startym, żółtym serem
Watruszki mięsne
Zapiekamy kotleciki w piekarniku przez około 20 minut

Tagi:

danie mięso