Sposób przygotowania:
Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem
PLACKI: Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na chwilę odstaw i odlej nadmiar soku. Dodaj do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko i przyprawy. Usmaż na oleju 5 placków (o średnicy około 15 cm). FARSZ: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do mięsa dodaj wszystkie składniki, wymieszaj i dopraw do smaku. Na plackach rozsmaruj farsz i zwiń roladki. Naczynie żaroodporne natłuść (np. masłem), ułóż w nim roladki. Roladki posmaruj śmietaną i posyp startym żółtym serem i koperkiem. Zapiecz przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Podaj posypane świeżym koperkiem. Smacznego !
zbysiowa