Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.
Placki ziemniaczane z sosem

Placki ziemniaczane z sosem

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem to przepis na wyśmienity i sycący obiad, który przygotujesz w prosty sposób. Wytrawny sos do placków, który pasuje do nich idealnie możesz przygotować ze swoich ulubionych warzyw lub mięsa. Placki smakują wyśmienicie z sosem pieczarkowym z jędrnych pieczarek, z sosem węgierskim z nutą ostrej papryki, grzybowym przyrządzanym z leśnych grzybów oraz aromatycznym i ostrym czosnkowym.

Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem to dość nietypowa odmiana tradycyjnych placków, które najczęściej jemy w wersji wytrawnej z sosem mięsnym, grzybowym albo w wersji na słodko z cukrem i śmietanką. Placki możemy przygotować z każdym rodzajem sera – białym, żółtym lub pleśniowym i fetą. Dodatkami do placków z serem mogą być pieczarki, szynka, kurczak lub szpinak. Upieczone lub usmażone na patelni placki ziemniaczane z serem smakują znakomicie, warto więc przetestować i ten pomysł na placki.

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną przez wielu uznawane są za najlepszą wersję tego dania. Placki powinny być chrupiące, złociste i podawane do jedzenia od razu wprost z patelni. Kleks kwaśnej śmietany na chrupiących plackach ziemniaczanych można urozmaicić dodatkami – ziołami, natką pietruszki, koperku lub szczypiorkiem. Placek ze śmietaną jest kaloryczny, ale bardzo smaczny, na obiad lub kolację dla całej rodziny to idealny pomysł.

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku lub inaczej placek po cygańsku to rodzaj placka ziemniaczanego podanego z aromatycznym gulaszem oraz kwaśną śmietaną. To sycące i pożywne danie. Placek zbójnicki jest idealny na obiad jesienią i zimą, kiedy mamy ochotę na rozgrzewające potrawy. To również potrawa typowa dla Podhala, której możemy skosztować wypoczywając w górach. Placki ziemniaczane po zbójnicku idealnie smakują podane z surówkami.

Placki ryżowe

Placki ryżowe

Placki ryżowe przygotowuje się na bazie ugotowanego ryżu. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mąki, soli, pieprzu i oleju do smażenia. Można dodać do nich także cebulę, czosnek i paprykę. Placki ryżowe można serwować z dodatkiem dipu czosnkowego lub samodzielnie, jako pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do mięsa. Polecane jest podawanie ich także na słodko z cynamonem i jabłkami.

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to rodzaj placka ziemniaczanego pochodzący z Europy Środkowej. Robi się go z ziemniaków, mąki, cebuli, mięsa wieprzowego, czosnku i przypraw. Jak wiele dań kuchni węgierskiej, placek ziemniaczany polewa się pikantnym gulaszem. Popularnym pomysłem jest też podanie potrawy ze śmietaną i białą kapustą z sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane po węgiersku są bardzo sycące i pożywne. To pracochłonna potrawa, ale efekt jest wart pracy.

Placek po cygańsku

Placek po cygańsku

Placek po cygańsku to danie na które składają się placki ziemniaczane z mięsnym sosem. Jest to treściwe, rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w zimne, pochmurne dni dla całej rodziny. Możemy podać placek po cygańsku z kurczakiem, mięsem mielonym wieprzowym, czy wołowym.

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Osoby będące na diecie mogą włączyć do jadłospisu cukiniowe placki. 100g cukinii to niewiele ponad 16 kcal. Placki z cukinii z piekarnika z dodatkiem świeżego czosnku, koperku i pieczarek są pyszne, aromatyczne i lekkostrawne. Jeżeli zdecydujesz się na dodatek mąki, niech będzie pełnoziarnista, żytnia lub orkiszowa. Placki bez mąki to znakomite danie dla osób eliminujących gluten. Cukiniowe placuszki się nie rozpadną, gdy dodane zostanie do nich jajko lub namoczone wcześniej siemię lniane. Zamiast mąki do cukiniowych placków możesz wsypać drobno pokruszone płatki kukurydziane, zmielone pestki dyni, słonecznika lub orzechy ziemne. Bezglutenowe placuszki z cukinią i z mąką możesz upiec, dosypując mąkę kukurydzianą, ryżową lub z ciecierzycy.

Placki na słodko

Placki na słodko

Placki ziemniaczane na słodko to idealny pomysł na obiad, kiedy znudziły nam się dania wytrawne i mamy ochotę na coś pysznego. Słodkie placuszki z chrupiącą skórką smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym, a do tego przygotujemy je szybko i prosto. Placki na słodko możemy podać z cukrem, jogurtem, śmietaną, domowym dżemem lub musem owocowym. Z każdym dodatkiem placki smakują znakomicie, jednak z cukrem pojawiają się najczęściej na naszych talerzach.

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej to idealny zamiennik dla tłustych i kalorycznych placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mąki, pieprzu, soli, cebuli i oleju do smażenia. Można je także dodać do burgerów i tym samym zaserwować wegetariańską wersję fast foodu. Placuszki te idealnie komponują się z cukinią, cebulą, czosnkiem, a także z grzybami i mięsami gulaszowymi.

Placki warzywne

Placki warzywne

Sycącą potrawą na kolacje są rozmaite placki przygotowane na bazie warzyw. Można je uzupełnić o sos bezmięsny lub z dodatkiem piersi z kurczaka czy szynki. Dietetycznym posiłkiem często przyrządzanym w sezonie letnim są placki z cukinii i marchewki, do których wykonania potrzebujemy mąki, jajka, mleka i, oczywiście, startej cukinii i marchwi. Dziecku można zaserwować również zdrowe placki z kaszy manny ozdobione owocami.

Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej

Kiedy zostanie nam z obiadu nieco kaszy jaglanej, warto wykorzystać ją do zrobienia placków- ulubione składniki, odrobina kreatywności i innowacyjny podwieczorek gotowy! Wśród takich przekąsek, dużą popularnością cieszą się placki z kaszy jaglanej i jabłka oraz oryginalne placuszki bananowe na bazie prosa. Przygotowane samodzielnie placki z kaszy, najlepiej zasmakują w towarzystwie owoców cytrusowych, kwaskowych konfitur lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Smaczną przystawką na każdą imprezę będą placki kukurydziane o słodko-ostrym smaku. Do ich przygotowania wykorzystuje się odcięte od kolb ziarna kukurydzy, ostrą czerwoną papryczkę, jajko, mąkę pszenną, cebulę dymkę oraz odrobinę brązowego cukru. Pomysłem na śniadanie na słodko są puszyste placki kukurydziane. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (mąka kukurydziana lub kasza, zmielone siemię lniane, słód – na przykład miód, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, soda oczyszczona), uzyskaną masę na chwilkę odstawić, a następnie na rozgrzanej patelni smażyć placuszki. Można je podawać z rozmaitymi dodatkami: cukrem pudrem, powidłami, etc.

Znaleźliśmy 173 przepisów w kategorii Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki góralskie

Placki góralskie

haniakson haniakson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: