Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Polędwiczki duszone z żurawinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie zawierające dużo białka i zdrowych flawonoidów

Polędwiczki duszone z żurawinami

Składniki:

Polędwiczki duszone z żurawinami

 

  • 400 g pokrojonych w grubą kostkę polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżka kandyzowanych żurawin (15 g)
  • 2 pokrojone w ósemki czerwone cebule (200 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 4 całe ząbki czosnku
  • Listki świeżego tymianku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki duszone z żurawinami

Pokrojone polędwiczki lekko posól, posyp pieprzem i dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj mięso, po 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody, dodaj żurawiny, cebulę i czosnek i duś, często mieszając. Duś aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę. Często mieszaj. Gotowe danie posyp listkami świeżego tymianku.


210 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.