Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwica jest jednym z najlepszych kawałków wieprzowiny, jeśli nie najlepszym - to jest klasyczny wariant jej przygotowania, który charakteryzuje się intensywnym smakiem.

Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 100 g szynki (pokroić w kostkę)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 5 cebul (pokroić w pół pióra)
  • 3 ząbki czosnku (pokroić w kostkę)

 

  • Sos śmietankowy:
  • tłuszcz po smażeniu mięsa
  • 400 ml śmietany
  • 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 100 ml keczupu (curry)
  • 2 łyżeczki chili (grubo mielony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika
🔘 Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu, umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić na około 5 cm. kawałki ( medaliony ). Następnie na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu intensywnie podsmażyć, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć szynkę, dodać cebulę z czosnkiem i przez chwilę razem smażyć.

🔘 Sos śmietankowy: osobno w naczyniu wymieszać śmietanę z kwaśną śmietanę i keczupem, dodać chili, oraz sól i grubo zmielony pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać.

🔘 Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozłożyć na nich cebulę i polać sosem śmietanowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w 175°C / Termoobieg /.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika
W osobnym naczyniu przygotować sos śmietanowy i polać nim mięso.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika
Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozłożyć na nich cebulę.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika
Następnie polędwiczki wieprzowe wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika
Na tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć szynkę, dodać cebulę z czosnkiem i chwilę razem smażyć.
Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z piekarnika
Polędwiczki oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu, pokroić i intensywnie podsmażyć.