misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinki z malinami

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Takie małe słodkie co nieco, z dużą porcją pysznych malin. Niby drobiazg, a tak poprawia wszystkim humor:)

Pralinki z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki z malinami

 

  • 150 g mlecznej czekolady

 

  • Nadzienie:

 

 

  • 15 ml nalewki malinowej jeśli czekoladki mają być dla dorosłych
  • 15 ml soku malinowego jeśli czekoladki mają być dla dzieci

 

  • Ja używam soku i nalewki własnej roboty, ale kupne też mogą być.

 

  • Dodatkowo szpryca lub coś co ułatwi nam nakładanie masy do foremek

Sposób przygotowania:

Pralinki z malinami
Na samym początku zabieramy się za zrobienie nadzienia, gdyż musi ono dobrze ostygnąć nim trafi do czekoladek.



Maliny przebieramy, wsypujemy do niewielkiego garnuszka i zasypujemy cukrem. Następnie zgniatamy część malin, żeby puściły sok. Dzięki temu owoce nie przywrą nam do dna garnuszka. Całość należy zagotować i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie gorącą masę przecieramy przez sitko ( najlepiej plastikowe), by pozbawić masę wszystkich pesteczek.tak przygotowane maliny odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie w kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i dodajemy ją do przetartych malin i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy nalewkę malinową lub sok malinowy. Całość dokładnie ze sobą łączymy.



Jak już masę mamy gotową to zabieramy się za czekoladowe foremki:)



Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej.



Za pomocą pędzelka malujemy wnętrze każdej foremki i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Pierwsza warstwa powinna być bardzo delikatna.



Po tym czasie ponownie malujemy każdą foremkę czekoladą i wstawiamy do lodówki na kolejne 5 minut.



Gdy minie 5 minut po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę czekoladą i wstawiamy na 10 minut do lodówki, bo czekolada bardzo dobrze zastygła.



Gdy foremki nam się chłodzą przygotowaną wcześniej masę przekładamy do szprycy. Do schłodzonych foremek za pomocą szprycy do 3/4 wysokości nakładamy nadzienie malinowe.



Następnie każdą czekoladkę zamykamy pozostała mleczną czekoladą i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.



Tak przygotowane czekoladki wyjmujemy z foremek.
Pralinki z malinami
Świeże maliny przebieramy i wsypujemy do garnuszka
Pralinki z malinami
Przesmażone maliny jeszcze gorące przecieramy przez sitko
Pralinki z malinami
Gdy zastygnie trzecia warstwa czekolady wyjmujemy foremki z lodówki
Pralinki z malinami
Każdą czekoladkę napełniamy nadzieniem malinowym po czym zamykamy pozostałą mleczną czekoladą