misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinki karmelowo kukułkowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne pralinki z procentowym nadzieniem. Te małe słodkości to doskonały pomysł na prezent dla kogoś nam bliskiego.

Pralinki karmelowo kukułkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki karmelowo kukułkowe

 

  • 100 g mlecznej czekolady

 

  • Nadzienie karmelowe:

 

 

  • Nadzienie kukułkowe:

 

Sposób przygotowania:

Pralinki karmelowo kukułkowe
Czekoladę mleczną łamiemy i topimy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem nanosimy ją do wnętrza foremki. Pokryte cieniutką warstwą czekolady foremki wstawiamy na 5 minut do lodówki. Następnie po raz drugi malujemy foremki czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki. Kiedy minie kolejne 5 minut po raz trzeci, ostatni malujemy foremki czekoladą i wstawiamy na 10 minut do lodówki, by czekolada stężała.

Dwie foremki zrobiłam z białej czekolady. W tym przypadku wystarczy rozpuścić około 20 g białej czekolady i postępować tak jak z mleczną czekoladą.



W tym czasie zajmujemy się zrobieniem nadzienia.

Nadzienie karmelowe:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy ją na chwilę, by ostygła. Następnie dodajemy do niej mleko skondensowane karmelowe i dokładnie wszystko ze sobą łączymy.

Nadzienie kukułkowe:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy ją na chwilę, by ostygła. Gdy przestygnie dodajemy do niej likier kukułkowy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Z lodówki wyjmujemy foremki.

Do każdej dajemy nadzienie, które ma sięgać do 3/4 wysokości foremki. Najpierw dajemy troszkę karmelowego, a na nie dajemy nadzienie z likierem z kukułek.

Pozostała mleczną czekoladą zamykamy każdą czekoladkę.Tak przygotowane czekoladki wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut ostrożnie wyjmujemy pralinki z foremek.
Pralinki karmelowo kukułkowe
Za pomocą pędzelka nanosimy czekoladę do wnętrza foremek
Pralinki karmelowo kukułkowe
Ze składników przygotowujemy dwa nadzienia
Pralinki karmelowo kukułkowe
Pralinki wypełniamy dwoma rodzajami nadzienia do 3/4 ich wysokości
Pralinki karmelowo kukułkowe
Pozostałą czekoladą zamykamy czekoladki