Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Przecier jabłkowo-winogronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Przecier jabłkowo-winogronowy

Składniki:

Przecier jabłkowo-winogronowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przecier jabłkowo-winogronowy
Jabłka należy rozgotować, ewentualnie upiec, dodając jak najmniej wody. Winogrona dokładnie czyścimy, odrywając kiście, następnie myjemy, po czym lekko rozgniatamy, zagotowujemy i przecieramy. Oba prze- ciery następnie mieszamy, słodzimy do smaku i umieszczamy w wygotowanych słoikach, najlepiej pół- litrowych, starannie zakręcając pokrywkami. Słoiki z przecierem wstawiamy do kotła z podgrzaną wodą, którą podgrzewamy do temperatury 90 stopni i paste- ryzujemy przez 20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu sło- iki umieszczamy w spiżarni.