Ryba z grilla jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Na ruszcie można piec m.in. karpie, makrele, flądry, tuńczyki, szczupaki oraz popularne dorsze, łososie i pstrągi. Grillowana ryba świetnie komponuje się z dodatkami warzywnymi m.in. ziemniakami, papryką, pomidorami a nawet marchewką i ostrymi przyprawami (np. papryczki chili).

Karp z grilla z warzywami

Karp zazwyczaj jedzony jest raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, bo tę rybę można przygotowywać na wiele sposobów, jest zdrowa i smaczna. Karp z grilla świetnie smakuje przyrządzony w marynacie warzywnej. Rybę naciera się na początku oliwą z ulubionymi przyprawami, a następnie obtacza się w marchewce, natce pietruszki, cebuli, ogórku i pomidorze. Karpia zawija się z warzywami w folię aluminiową i w takiej formie smaży się nad grillem.

Makrela z grilla na ostro

Makrela z grilla świetnie smakuje w ostrej marynacie. Do jej przygotowania potrzeba odrobiny miękkiego masła, papryczki chili, czosnku, kolendry, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Filety rybne należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie w środku wysmarować masłem połączonym zresztą składników. Makrelę grilluje się, aż będzie sprężysta i chrupka.

Flądra z grilla z kurkami i pietruszką

Flądra jest prostą rybą do grillowania. Świetnie smakuje w marynacie octowej. Do jej przygotowania wystarczy trochę oleju, octu winnego, soli, pieprzu i papryki mielonej. Wszystkie składniki dokładnie się miesza, a następnie gotową marynatą zalewa ryby. Grillowane flądry zazwyczaj podaje się razem z grzybami. Jako dodatek idealnie się sprawdza przysmażane kurki z masłem i natka pietruszki.

Tuńczyk z grilla z tymiankiem i cytryną

Tuńczyk wbrew pozorom jest dobrą rybą do grillowania. Marynuje się ją w świeżym tymianku z sokiem z cytryny i oliwą. Jako dodatek do tuńczyka idealnie sprawdza się pieczone ziemniaki w mundurkach lub chrupkie pieczywo z masłem czosnkowym.

Szczupak z grilla w kolendrze i koperku

Nacierka do grillowanego szczupaka powinna składać się z posiekanego koperku, soli, pieprzu i suszonej kolendry. Można do niej dodatkowo rozpuszczonego masła. Tak przygotowaną nacierką smaruje się wnętrze szczupaka. Rybę grilluje się w foli aluminiowej przez ok pół godziny.

Ryba z grilla Kategorie

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla ma doskonały smak i świetnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Potrawa jest narodowym daniem w Portugalii. Mięso jest chude, białe i ma delikatny smak. Ryba łatwo rozpada się przy smażeniu, więc warto skropić ją wcześniej sokiem z cytryny i zanurzyć w mące. Świetnym pomysłem jest dorsz grillowany ze świeżym rozmarynem i sosem czosnkowym. Ryba zawiera znaczne ilości białka i potasu, więc stanowi świetne uzupełnienie diety.

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla to danie delikatne i rozpływające się w ustach. Do jego przygotowania potrzeba: limonki, oliwy z oliwek, bazylii i pieprzu. Ryby przed obróbką powinny być wypatroszone, oskrobane, umyte i osuszone. Następnie skrapia je się sokiem z limonki, doprawia solą i pieprzem. Pstrąga przed grillowaniem delikatnie nacina się i smaruje oliwą z oliwek. Do środka każdej z ryb wkłada się po gałązce bazylii. Ryby grilluje się po 10 minut z każdej strony. Idealnie smakują podane z pomidorami.

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Polecane przepisy do kategorii Ryba z grilla