superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Pstrąg z grilla z masłem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pstrąg z grilla z masłem koperkowym  jest miłą odmianą dla popularnego mięsiwa czy kiełbasek. Nie wymaga wcześniejszego marynowania. Jedynie na godzinę przed grillowaniem rybę trzeba skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.

Pstrąg z grilla z masłem koperkowym

Składniki:

Pstrąg z grilla z masłem koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z grilla z masłem koperkowym
Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ryby przekładamy na tackę do grillowania i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Masło wyjmujemy z lodówki,aby stało się miękkie. Koperek drobno szatkujemy a czosnek wyciskamy przez praskę. Do miękkiego masła dodajemy koperek, czosnek i 1 łyżkę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Wykładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 4 porcje.

Pstrągi grillujemy na tacce około 10 minut. Po tym czasie przekładamy na folię aluminiową ( błyszczącą stroną do środka) i układamy po kawałku masła koperkowego.

Tak przygotowane ryby szczelnie zawijamy i grillujemy.

Tagi:

ryba grill