mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Przepyszne sezamki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z podanej receptury wychodzą naprawdę pyszne, chrupiące sezamki, smakiem bardzo zbliżone do tych ze sklepu, ośmielę się nawet powiedzieć, że są od nich lepsze i na pewno bardziej zdrowe. Polecam każdemu te pyszne, sezamowe słodkości :)

Przepyszne sezamki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przepyszne sezamki

 

  • 210 g ziaren sezamu
  • 210 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Przepyszne sezamki
Sezam wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po czym prażymy ziarna kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając. Sezam będzie gotowykiedy zmieni kolor na złoty. Wtedy należy zdjąć patelnię z ognia.Do garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy dwie łyżki wody. Gotujemy karmel nie mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować i pokaże się karmelowy kolor. W tym momencie dodajemy miód i dokładnie mieszamy wszystko. Do karmelowej masy wsypujemy uprażony sezam i mieszamy szybko drewnianą łyżką. Gorącą masę wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru. Po czym masę wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Po odczekaniu kilku minut zdejmujemy papier, a masę kroimy w romby lub prostokąty.
Przepyszne sezamki
Etap 1 Na patelni podsmażam sezam do zrumienienia
Przepyszne sezamki
Etap 2 W rondlu przygotowujemy karmel z cukru i wody
Przepyszne sezamki
Etap 3 Do karmelu dodajemy miód i uprażony sezam
Przepyszne sezamki
Etap 4 Masę wykładam między dwa arkusze papieru, wałkuję i kroję na kawałki