msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuchy ryżowe fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie w wykonaniu,pyszne i co ważne lekkie racuchy z ryżu (można wykorzystać nadwyżkę gotowanego ryżu z obiadu). Robi się w kilka chwil i tak samo szybko zjada

Racuchy ryżowe fit

Składniki:

Racuchy ryżowe fit

 

  • 1 torebka ugotowanego ryżu np. basmati
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • ew. dżem do nałożenia (mój-jagodowo-jabłkowo-malinowy)

Sposób przygotowania:

Racuchy ryżowe fit
Ugotować ryż w osolonej wodzie ok.15 minut, osączyć. Ostudzić. Jajka zblendować z solą i miodem. Dodać zimny ryż i zmiksować razem na jednolitą masę.

Patelnię posmarować cienko olejem (najlepiej pędzelkiem silikonowym) i nakładać łyżką porcyjki ciasta na racuchy. Kształt zupełnie dowolny.

Na wierzchu można tak, jak ja położyć po łyżeczce dżemu (mój własnej produkcji niskosłodzony) lub podać z owocami, jogurtem czy syropem klonowym.

Tagi:

placki dania