pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Racuchy z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotne racuchy z dżemem

Racuchy z dżemem

Składniki:

Racuchy z dżemem

 

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • mleko,
  • ulubiony dżem lub konfitura,
  • oliwa do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z dżemem
Mleko lekko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże. Dokładnie rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i dolewamy mleka w takiej ilości, aby ciasto miało zwartą, gęstszą konsystencję (nie może być jednak zbyt gęste. Ten moment wyczuwa się z czasem, wraz z praktyką). Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Do tej czynności dobrze sprawuje się drewniana łyżka, którą „uderzamy” ciasto tworząc w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia nakryte czystą ściereczką. Patelnię wylewamy oliwą i rozgrzewamy. Po wyrośnięciu ciasta, nabieramy go zwilżonymi oliwą rękami porcja po porcji, do środka każdej porcji umieszczając ulubiony dżem lub konfiturę, zaklejamy i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu racuchów posypujemy je cukrem pudrem.