Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 644]

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapewne znacie rybę panierowaną w mące, jajku i bułce tartej, prawda? A co powiecie na zastąpienie bułki płatkami drożdżowymi? Dzięki temu moja ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę.

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych

 

  • 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja)
  • pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny)
  • sól

Panierka:

  • mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana)
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • płatki drożdżowe nieaktywne

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych

Jajko:

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych
Do panierowania wystarcy niewielkie jajko.

Jajko roztrzepać z odrobiną mleka.

Ryba:

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych
Ja przeważnie używam pieprzu cytrynowego.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki według gustu. Jeśli filety są mrożone - najpierw należy je odmrozić, a następnie porządnie osączyć z nadmiaru wody.

Każdy kawałek (z obu stron) oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć soku z cytryny i zwykłego pieprzu.

Panierowanie:

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych
Usmażona ryba powinna być delikatnie zarumieniona.

Pokrojoną rybę należy kolejno dokładnie obtoczyć w mące, jajku, a następnie w płatkach drożdżowych.

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, - aż każdy kawałek nabierze rumianego koloru.

Po usmażeniu:

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych
Ręczniczki kuchenne wchłoną nadmiar tłuszczu.

Usmażoną rybę należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać od razu po przyrządzeniu.

Tagi:

mintaj