Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mintaj smażony w migdałach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta ryba to alternatywa dla osób które nie lubią ryb słodkowodnych.

Mintaj smażony w migdałach. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj smażony w migdałach.

 

Sposób przygotowania:

Mintaj smażony w migdałach.
W naczyniu rozprowadzamy łyżkę soli w dwóch szklankach wody. W takim płynie zanurzamy( około 10 min) zmarzniętą kostkę, to nam zagwarantuje, że kostka nam się nie rozpadnie. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, że ryby morskie lubią pieprz, a więc trzeba dać go więcej.Na płytki talerz wysypujemy migdały. Kostkę odcedzamy z wody, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem i panierujemy. Najpierw w jajku, a później w migdałach. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż migdały się zarumienią.
Mintaj smażony w migdałach.
Jeśli mamy małe jajka należy wziąć dwa, do nich dodajemy przyprawy.
Mintaj smażony w migdałach.
Przez około dziesięć minut moczymy kostkę w osolonej wodzie.
Mintaj smażony w migdałach.
Dokładnie panierujemy w jajkach i migdałach.
Mintaj smażony w migdałach.
Smażymy na maśle do momentu aż migdały będą rumiane.