anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Mintaj smażony na warzywnej pierzynce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczne danie, polecam.

Mintaj smażony na warzywnej pierzynce

Składniki:

Mintaj smażony na warzywnej pierzynce

 

  • 2 płaty mintaja
  • 15 dkg sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1,5 szklanki fasolki szparagowej mrożonej(szklanka=250 ml)
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł (może być mrożony)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Mintaj smażony na warzywnej pierzynce
Ziemniaki ugotować w mundurkach, na pół twardo, razem z umytą marchewką(nie obierać)
Brokuły i fasolkę, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą na sitku.
Płaty przekroić na 4 kawałki, posolić, posypać pieprzem i papryką, usmażyć na maśle na lekko złoty kolor
.
Wlać na patelnię olej, pokroić w plasterki cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydzę, chwilkę podsmażać.
Obrać marchewkę i ziemniaki, pokroić w talarki.
Dodać wszystko do podsmażonych warzyw, mieszając delikatnie, podsmażać 7 min.
Pod koniec dodać odsączone brokuły i fasolkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami podsmażać jeszcze 1 min.
Wyłożyć warzywa na 4 talerze, ułożyć po kawałku mintaja, na to położyć po kawałku żółtego sera.
Zapiec chwilkę w mikrofali lub w piekarniku,aż ser się rozleje.

Smacznego.