migotka28

migotka28

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1016]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszyscy znamy i lubimy rybkę po grecku. Ta pyszna rybka we warzywach bardzo często gości na naszych świątecznych stołach, u mnie jest obowiązkowo. Nieco mniej znana jest ryba po japońsku, która jest równie smaczna. Sama taką rybkę robiłam niedawno.

Ryba po japońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po japońsku

ryba i warzywa

  • 1 kg filetów rybnych
  • 3 czerwone papryki
  • 1 niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml)
  • 3 cebule
  • 1 duża marchewka
  • sól, pieprz
  • 3-4 jajka
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

zalewa

  • 1 szklanka wody
  • 8 łyżek keczupu, ja dalam z cukinii
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek octu 10 %
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli
  • 8 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku
Składniki zalewy dokładnie wymieszać i odstawić. Oczywiście zalewę można sobie zmodyfikować pod swój smak, jak ktoś woli kwaśniejsze do więcej octu jak bardziej słodkie to mniej.

Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam filetów z morszczuka. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w jajku i mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w pół plastry, marchewkę w słupki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucić cebulę i marchew.

Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła.

W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły.

Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę.

Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie miska) układać na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników.

Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość wystudzić a potem wstawić do lodówki na całą noc.

Można też od razu rybkę podać na ciepło z warzywami i np. ryżem, jednak najlepiej smakuje na zimno jak się przegryzie.  
Ryba po japońsku
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam filetów z morszczuka. Oprószyć solą i pieprzem.
Ryba po japońsku
Cebulę pokroić w pół plastry, marchewkę w słupki.
Ryba po japońsku
Ogórki konserwowe również pokroić w paseczki
Ryba po japońsku
Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę.