smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba opiekana w cieście i zalana sosem słodko-kwaśnym. Wspaniała propozycja obiadowa. Smakuje na zimno jak i na ciepło.

Ryba po japońsku

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki wody
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu
  • słoik 500g ogórków konserwowych
  • słoik 500g papryki konserwowej
  • sól, pieprz ziołowy

 

  • Ciasto:

 

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku
Przygotować ciasto. Jajko, mąkę,sól i mleko wymieszać dokładnie,aby nie było grudek. Rybę podzielić na kawałki, posolić popieprzyć. Każdy kawałek obtoczyć w cieście. Patelnię z oliwą rozgrzać i usmażyć rybę. Ułożyć na półmisku. Sos: Cebulę kroimy w piórka. Wlewamy do rondla 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Dodać ketchup, olej,wodę,przecier pomidorowy,cukier ocet i wszystko razem zagotuj. Ogórki i paprykę pokrój w cienkie paski i dołóż do sosu. Gotuj dwie minuty. Zalej gorącym sosem rybę.