VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Ryba w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sok pomarańczowy, ostra papryka, migdały w płatkach... w połączeniu z ulubioną rybą? TAK! Wyjątkowy przepis na wyśmienitą rybę, której smak Twoi goście zapamiętają na długo. Spróbuj - jest przepyszna!

Ryba w migdałach

Składniki:

Ryba w migdałach

 

  • 600 g filetów ulubionej ryby
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • niepełna łyżeczka soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • spora szczypta ostrej papryki
  • cytryna
  • kilka gałązek koperku
  • łyżka płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Ryba w migdałach
1. Umyj rybę, osusz i pokrój ją w dużą kostkę. Lekko posól.

2. Wymieszaj dokładnie sok, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i paprykę, aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe.

3. Maczaj kawałki ryby w cieście i kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.

4. Podpraż na suchej patelni płatki migdałowe i posyp nimi gorącą rybę. Udekoruj danie koperkiem i plasterkami cytryny.

VITA RADZI:
- Aby wzmocnić smak, do mąki kukurydzianej możesz dodać łyżkę mąki migdałowej.
- Migdały – korzystnie wpływają na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego, a także poprawiają pracę jelit. Warto dodawać je nie tylko do dań na słono i słodko, ale też postawić miseczkę z migdałami do chrupania na stole.