laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Sałatka ruska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka na każdą okazję Gorąco polecam

Sałatka ruska

Składniki:

Sałatka ruska

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • olej
  • 2 ziemniaki
  • duża marchew
  • 1/2 ogóka
  • dymka
  • jabłko
  • 4 korniszony
  • 8 zielonych oliwek
  • 2 łyżki groszku mrożonego
  • 100 g ugotowanych krewetek
  • SOS
  • 2 żółtka
  • łyżka musztardy
  • sól i pieprz
  • łyżka cukru
  • pól szkl oliwy
  • sok z cytryny
  • kremówka
  • koper

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ruska
Piekarnik rozgrzać .Piersi natrzeć solą i pieprzem Folię posmarować olejem i zawinąć w nią mięso.Piec 15 minut . Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.Ostudzone pokroić w kostkę . Upieczone piersi też pokroić w kostkę .Marchew obrać i ugotować do miękkości i pokroic w kostkę. Ogórek umyć usunąć środek i pokroic w kostkę. Dymkę pokroic w krążki a jabłko w kostkę.Korniszony i oliwki pokroić w plastry. Groszek podusić w osolonej wodzie.Wszystkie składniki połączyć z ugotowanumi krewetkami i odstawić do lodówki. Z żółtka musztardy i przypraw zrobić sos Dodać kroplami oliwę i ubijać aż sos zgęstnieje. Po podaniu przypraw i śmietany skosztować sos. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. Udekorować koprem