Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sałatka z gryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pełnowartościowa i tania sałatka dla każdego

Sałatka z gryki

Składniki:

Sałatka z gryki

 

  • 1 l wody
  • po 0,5 łyżeczki soli i suszonego roztartego tymianku
  • 1 mały listek laurowy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 10 dag gryki(ostatecznie może być kasza gryczana)
  • 3 pomidory
  • 3 szalotki
  • 25 g filetów z sardeli(ja wolę wędzonego tuńczyka)
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • spora szczypta pieprzu
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka z gryki
grykę ugotować w wodzie z łyżką oleju i listkiem laurowym przez 15 minut garnek zdjąć z ognia i pozostawić w nim grykę jeszcze 5 minut żeby napęczniała osączyć ją na sicie i wyjąć listek laurowy ostudzić pomidory obrać i pokroić w cienkie plasterki szalotki obrać i pokroić jedną w cienkie krążki a drugą w bardzo drobną kostkę jedną trzecią ryby bardzo drobno posiekać a pozostałe przekroić wzdłuż na pół ze śmietany oleju soku cytrynowego posiekanych filetów szalotki i połowy szczypiorku wymieszać sos dwie trzecie sosu połączyć z gryką plasterki pomidorów i krążki cebuli ułożyć na talerzu na środku ułożyć sałatkę z gryki udekorować plastrami sardeli polać pozostałym sosem i posypać szczypiorkiem