jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sałatka z kalafiora na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

doskonała sałatka z kalafiora dodatek do miesa i wędlin zimą

Sałatka z kalafiora na zimę

Składniki:

Sałatka z kalafiora na zimę

 

  • 1 kalafior ok. 1 kg
  • sól
  • cukier
  • 2 czerwone papryki
  • 1 strączek papryki ostrej
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyzka cukru
  • 1/3 szklanki 6% octu
  • 1 łyżeczka oleju sojowego - do każdego słoika
  • mała gałązka kopru z nasionami - do każdego słoika

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalafiora na zimę
Kalafiory rozdzielić na mniejsze części.

Dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie osolonej z dodatkiem łyżeczki cukru do smaku.

Odcedzić kalafiory

Owoce papryki sparzyć w całości, oddzielić nasiona, a owoce pokroić w niezbyt cienkie paski.

Na dno słoików wsypać po szczypcie nasion kopru, włożyć kawałek ostrej papryki.

Rozłożyć warstwami kalafior i paski papryki czerwonej.

Zagotować wodę z solą i cukrem, zakwasić octem.

Gorącą zalewą napełnić słoiki z ułożonymi warzywami.

Do każdego słoika wlać na powierzchnię 1 łyżkę oleju sojowego.

Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 30 minut o pojemności 0,9 litra, mniejsze pasteryzować 5 minut krócej.

Tagi:

kalafior