Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie warzyw z owocami i grillowanym kurczakiem

Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie grillujemy na rumiano (pierś nie może być w środku krwista). Roszponkę, pomidorki i figi płuczemy, odsączamy. Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Obieramy ze skóry i kroimy w mniej więcej 1 cm kostkę. Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce kładziemy roszponkę, na nią mango i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy sosem winegret. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami i półtalarkami fig. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie grillujemy na rumiano (pierś nie może być w środku krwista).
Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza
Roszponkę, pomidorki i figi płuczemy, odsączamy. Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Obieramy ze skóry i kroimy w mniej więcej 1 cm kostkę.
Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza
Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce kładziemy roszponkę, na nią mango i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy sosem winegret.