gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Schabowy w sosie śliwkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muszę się przyznać ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam sosu śliwkowego ale w tym roku już to zmieniłam i robiłam już trzy razy za każdym razem inne dodatki .Muszę przyznać ze smakuje wybornie.

Schabowy w sosie śliwkowym

Składniki:

Schabowy w sosie śliwkowym

składniki sosu

  • około 50 dkg śliwek
  • 1 cebula
  • 1 pomidor bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl bulionu
  • sól,pieprz, według uznania
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • imbir mielony
  • 1 łyżeczka stewii suszonej lub cukru
  • 1 łyżeczka octu

dodatkowo

  • 2 kotlety schabowe
  • sól pieprz
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowy w sosie śliwkowym

1

Schabowy w sosie śliwkowym.
Śliwki myjemy przecinamy na pół wyjmujemy pestki.

Przygotowujemy szklankę bulionu i śliwki myjemy przecinamy na pół wyjmujemy pestki.

2

Schabowy w sosie śliwkowym.
Rozbite i doprawione kotlety obsmażamy na rozgrzanym oleju.

Kotlety schabowe rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące z dwóch stron.
Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kotlety z dwóch stron.

Obsmażone zdejmujemy z patelni.

3

Schabowy w sosie śliwkowym.
Na patelnię po kotletach dajemy pokrojoną cebulę i czosnek.

Na patelnię na której smażyły się kotlety dajemy pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojony czosnek.

4

Schabowy w sosie śliwkowym.
Sos cały czas mieszamy aby się nie przypalił

Do cebuli dodajemy pomidor pokrojony śliwki i wlewamy bulion.

Gotujemy aż śliwki się rozgotują.

5

Schabowy w sosie śliwkowym.
Do rozgotowanych śliwek dajemy wszystkie przyprawy.

Jak śliwki się rozgotują dodajemy przyprawy mieszamy.

Sos można zblendować.

Jak sos wyjdzie trochę gęsty można dolać trochę wody i zagotować.

6

Schabowy w sosie śliwkowym.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotlety.

Do sosu wkładamy kotlety schabowe i chwilę jeszcze podgrzewamy na małym ogniu aby sos się nie przypalił.


POLECAM!!!


Tagi:

danie mięso sos