Schab w sosie barbecue

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Schab w sosie barbecue jest jednym z ulubionych dań mieszkańców Teksasu oraz północnej części Meksyku...

Schab w sosie barbecue

Składniki:

Schab w sosie barbecue

 

  • 1 opakowanie Schabu w sosie barbecue Kamis
  • 250 g schabu bez kości
  • 1 średnią cebulę
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml (2/5 szkl.) wody
  • opiekane ziemniaki z patelni lub grilla

Sposób przygotowania:

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue jest jednym z ulubionych dań mieszkańców Teksasu oraz północnej części Meksyku.

O charakterze dania decydują główne składniki: powidła śliwkowe, pieprz czarny oraz bogata gama innych przypraw, które nadają podsmażonym kawałkom mięsa schabowego charakterystyczny, lekko słodki smak. Aby potrawa uzyskała prawdziwie teksański charakter, można do Schabu w sosie barbecue linii Mexicana dodać czerwoną paprykę, bez której trudno wyobrazić sobie kuchnię Ameryki Środkowej, a całość udekorować odrobiną gęstej śmietany. Schab w sosie barbecue wyśmienicie smakuje, jeśli jest podany z opiekanymi ziemniakami.


Sposób przyrządzania:



  1. Schab pokrój w paseczki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość smaż przez 1 minutę.

  3. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa i cebuli.

  4. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Gorące danie podawaj z opiekanymi ziemniakami.


Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku możesz dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę.

Na wierzch możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS