zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Marynowany schab pieczony w warzywach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne danie jednogarnkowe z piekarnika. Czeka się na nie dość długo bo schab przed pieczeniem jest marynowany.

Marynowany schab pieczony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowany schab pieczony w warzywach

 

  • 600 g schabu bez kości
  • Marynata :
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki wody
  • Warzywa :
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • chili do smaku

Sposób przygotowania:

Marynowany schab pieczony w warzywach
Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i powstałą pastą nasmarować schab, potem położyć go na talerzu, zaryć folią spożywczą i schować do lodówki na noc.

Następnego dnia, przygotować warzywa, czyli umyć i pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawami.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć warzywa. Schab pokroić w plastry i umieścić je wciskając między warzywa. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

Nastawić go do 200 stopni i piec 40 minut od zgaśnięcia lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika.

Podawać na gorąco. 
Marynowany schab pieczony w warzywach
Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i powstałą pastą nasmarować schab.
Marynowany schab pieczony w warzywach
Schab pokroić w plastry po zamarynowaniu.
Marynowany schab pieczony w warzywach
przygotować warzywa, czyli umyć i pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawami.
Marynowany schab pieczony w warzywach
wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiec.