Sposób przygotowania:
Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimiPrzygotowanie kurek
Kurki należy dobrze oczyścić z piasku. Najłatwiejszym sposobem jest posypanie grzybów łyżeczką soli i zalanie wrzątkiem.
Następnie należy kilkanaście sekund mieszać, a potem wyjąć łyżką cedzakową na sitko.
Cały piasek osiądzie na dnie miski. Najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, aż kurki będą zupełnie czyste. Na końcu odsączyć.
Smażenie grzybów
Na patelni należy rozgrzać masło. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do masła, zeszklić i posolić.
Następnie dodać w całości odsączone kurki. Smażyć ok. 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodanie śmietany i ziół
Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Dodać do grzybów i przyprawić ziołami prowansalskimi.
Smażyć, tak długo aż śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać posiekaną natkę pietruszki i jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.