szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze kiedy trwa sezon grzybowy kurki muszą pojawić się na moim stole. To ulubione, grzybowe danie mojej rodzinki.

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi

Składniki:

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi

 

Sposób przygotowania:

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi

Przygotowanie kurek

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi
Oczyszczenie i przygotowanie kurek do smażenia

Kurki należy dobrze oczyścić z piasku. Najłatwiejszym sposobem jest posypanie grzybów łyżeczką soli i zalanie wrzątkiem.

Następnie należy kilkanaście sekund mieszać, a potem wyjąć łyżką cedzakową na sitko.

Cały piasek osiądzie na dnie miski. Najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, aż kurki będą zupełnie czyste. Na końcu odsączyć.

Smażenie grzybów

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi
Kurki smażyć z cebulką na maśle na małym ogniu

Na patelni należy rozgrzać masło. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do masła, zeszklić i posolić.

Następnie dodać w całości odsączone kurki. Smażyć ok. 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodanie śmietany i ziół

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi
Kurki w śmietanie z natką pietruszki i ziołami prowansalskimi

Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Dodać do grzybów i przyprawić ziołami prowansalskimi.

Smażyć, tak długo aż śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać posiekaną natkę pietruszki i jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.


Tagi:

grzyby danie