BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Serduszko-wy przezent

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik w kształcie serca zrobiony dla zięcia z okazji jego jubileuszu 20 lat pracy, torcik o smaku śmietany i serka mascarpone jego ulubiony krem. Mam nadzieje że prezencik się mu spodoba.

Serduszko-wy przezent Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serduszko-wy przezent

 

  • Na biszkopt;
  • 5 jajek,
  • mąki tortowej 3/4 szklanki,
  • mąka ziemniaczanej 1/4 ,
  • cukru 3/4 szklanki ,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

 

  • Na krem;
  • 500 ml śmietany kremowej 30 %,
  • 2 śmietan fixy,
  • serek mascarpone 250 g ,
  • cukier puder 2 - 3 łyżki.

 

  • Dodatkowo ;
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1/4 soku wiśniowego z dodatkiem 3 - 4 łyżek wódki i 3 -4 łyżek wody przegotowanej ostudzonej,
  • 2 paczki biszkoptów,
  • wstążka do obwiązania tortu ozdoby z masy cukrowej,
  • koraliki oraz gotowy krem śmietankowy Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Serduszko-wy przezent
Biszkopt z 5 jajek - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodawać żółtka i cukier.

Mąki wymieszać z proszkiem i sodą. delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wyścielonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170 - 180 stopni 35 min tz. ( do suchego patyczka)

Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty. 

Krem - śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna, delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.

Składanie tortu. Spodni blat nasączamy sokiem wiśniowym rozcieńczonym z niewielką ilością przegotowanej ostudzonej wody oraz odrobiną alkoholu, smarujemy dżemem, nakładamy część kremu śmietankowo -serowego, nakładamy drugi blat i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy dokładnie równając cały tort.

Cały tort smarujemy kremem śmietankowym z Dr. Oetkera zrobionym według przepisu na opakowaniu.Boki tortu obkładamy długimi biszkoptami i obwiązujemy wstążką. Górę tortu dekorujemy ozdobami według własnego pomysłu, u mnie to różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki itp.

Tort wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Smacznego.
Serduszko-wy przezent
Upieczony i przełożony biszkopt czeka na dekoracje ha ha.

Tagi:

tort