misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort serce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały i smaczny tort w kształcie serca na różne okazje

Tort serce

Składniki:

Tort serce

 

  • BISZKOPT
  • 9 jajek
  • 9 kopiastych łyżek cukru
  • 9 kopiastych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 3 kostki masła (750g)
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • Spirytus

 

  • Ponadto
  • 1 słoik dobrego kwaskowego jasnego dżemu
  • 1 gorzka czekolada drobno pokrojona
  • Wódka lub woda z cukrem do nasączenia biszkoptu
  • Różyczki i listki do dekoracji
  • Czerwona posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Tort serce

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny(próba patyczkiem).



Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku.