Sposób przygotowania:
Tort serce pełne smaku
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ubity kogel mogel (z żółtek i cukru), a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy mak. Przekładamy do silikonowej formy w kształcie serca (lub okrągłej). Pieczemy ok. 25-30 minut w temp 180*. Po ostudzeniu przecinamy na pół. Masa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (dodajemy pół szklanki, potem można dosłodzić wedle uznania), następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i łaczymy delikatnie mieszając łyżkę. Następnie masę dzielimy na 2 części, jedna nieco mniejsza. Do mniejszej częsci mascarpone dodajemy 3-4 łyżki kakao i dokładnie mieszamy, jeśli masa nie stężeje pod wpływem kakao to można dosypać nieco śmietan fix. W 0,5 szklance wody rozpuszczamy 3 łyżki cukru i wciskamy sok z całej cytryny (ewentualnie dosładzamy), nasączamy spód biszkoptu (reszte zostawiamy do biszkoptów). Spod smarujemy powidłami, układamy masę kakaową, na to układamy nasączone w cytrynowym ponczu lub alkoholu okrągłe biszkopty. Delikatnie smarujemy jasną masą (również zagęszczamy śmietan fixem) i przykrywamy górą makowego biszkoptu. Całość dookoła obkładamy jasną masą, dekorujemy wedle uznania
marietta