Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tort serce pełne smaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Serce pełne smaku, ponieważ łączy w sobie wiele smaków: makowy biszkopt, kakaowa i śmietanowa masa, nasączane ponczem biszkopty w środku i dużo słodkich powideł - jest się czym delektować :)

Tort serce pełne smaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort serce pełne smaku

 

  • Biszkopt makowy
  • 5 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki maku
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 200 ml powideł śliwkowych
  • 1 cytryna
  • biszkopty okrągłe
  • cukier kryształ
  • barwnik czerwony

Sposób przygotowania:

Tort serce pełne smaku
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ubity kogel mogel (z żółtek i cukru), a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy mak. Przekładamy do silikonowej formy w kształcie serca (lub okrągłej). Pieczemy ok. 25-30 minut w temp 180*. Po ostudzeniu przecinamy na pół. Masa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (dodajemy pół szklanki, potem można dosłodzić wedle uznania), następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i łaczymy delikatnie mieszając łyżkę. Następnie masę dzielimy na 2 części, jedna nieco mniejsza. Do mniejszej częsci mascarpone dodajemy 3-4 łyżki kakao i dokładnie mieszamy, jeśli masa nie stężeje pod wpływem kakao to można dosypać nieco śmietan fix. W 0,5 szklance wody rozpuszczamy 3 łyżki cukru i wciskamy sok z całej cytryny (ewentualnie dosładzamy), nasączamy spód biszkoptu (reszte zostawiamy do biszkoptów). Spod smarujemy powidłami, układamy masę kakaową, na to układamy nasączone w cytrynowym ponczu lub alkoholu okrągłe biszkopty. Delikatnie smarujemy jasną masą (również zagęszczamy śmietan fixem) i przykrywamy górą makowego biszkoptu. Całość dookoła obkładamy jasną masą, dekorujemy wedle uznania
Tort serce pełne smaku
Etap 1 biszkopt makowy super sie prezentuje i smakuje
Tort serce pełne smaku
Etap 2 przygotowujemy masy mascarpone do tortu
Tort serce pełne smaku
Etap 3 nasączamy biszkopty w ponczu cytrynowym