Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Walentynkowy tort serce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czekoladowe serce przełożone kremem śmietanowym i truskawkowym. Któż się oprze takiej pokusie? Wręcz niemożliwością jest przejść obok tego deseru obojętnie.

Walentynkowy tort serce

Składniki:

Walentynkowy tort serce

 

  • Na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • Na kremy:
  • 1 litr śmietany 30%
  • opakowanie fixu do bitej śmietany
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 3 banany
  • cytryna
  • mocna słodka herbata

Sposób przygotowania:

Walentynkowy tort serce
Jajka i cukier ubić na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i porcjami dosypywać do jajek, ciągle ubijając na niskich obrotach. Masę przelać do silikonowej formy w kształcie serca. Wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 40 minut. Jeśli po takim czasie patyczek wbity w sam środek jest suchy, ciasto wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy na godzinę do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z formy i kroimy na 3 blaty. Każdy z blatów nasączamy herbatą.750 ml kremówki ubijamy z fixem do śmietany i 3 łyżeczkami cukru pudru. Cześć śmietany odkładamy do dekoracji. Banany obieramy, odcinamy końce i kroimy w plasterki. Połowę plastrów układamy na pierwszym blacie, skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały i przekładamy połową kremu. Układamy drugi blat, na nim banany i drugą porcję kremu. Pozostałą kremówkę ubijamy z fixem truskawkowym i resztą cukru pudru. Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy tort bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami.