mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tort od serca z sercami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Tort od serca i zrobiony z sercem. Idealny na dzień ojca. Każdy tata będzie zachwycony i szczęśliwy.

Tort od serca z sercami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort od serca z sercami

 

 

  • masa krem:
  • 250 g serek mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 opakowanie masa śmietanowa o smaku śmietankowym
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki cukier puder

 

  • poncz:
  • 1/2 wody przegotowanej zimnej
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki spirytusu

 

  • dekoracje z galaretek:
  • 1 galaretka jagodowa Winiary
  • 1/2 galaretka truskawkowa
  • 1/2 galaretka arbuzowa
  • truskawki
  • melisa świeża
  • 6 łyżek wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Tort od serca z sercami
Biszkopt: Białka wbijam do miski, i ubijam na sztywną pianę mikserem. Dodaję cukier i dalej ubijam, na końcu dodaję po jednym żółtku.Ubijam dalej. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj stopniowo. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 155 stopni, góra dół na 45 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował. Poncz: Do szklanki wlewam wodę dodaję sok z cytryny i spirytus. Krem: Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody i studzę. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i ubijam mikserem najpierw obroty niższe potem zwiększam. Dodaję cukier puder a pod koniec masę śmietanowa i galaretkę zimną. Ubijam jeszcze chwilę do połączenia się składników. Masę wstawiłam na 30 minut do lodówki. Dekoracje: Do trzech pojemników wylałam galaretki. Jagodową rozpuściłam w 1 i 1/4 szklanki wody gorącej. Truskawkową i jagodową w 1/2 szklankach wody. Wstawiłam do lodówki i stężeniu wycinałam serca za pomocą foremek. Biszkopt kroję nożem na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam ponczem, i smaruję 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam go, smaruję konfiturą z czarnej porzeczki i układam kawałki galaretek które zostały mi po wycięciu serc. Układam trzeci blat który smaruję razem z bokami resztą kremu. Boki obsypuję wiórkami kokosowymi. Tort dekoruję sercami z galaretek, melisą i truskawkami.
Tort od serca z sercami
Ciasto biszkoptowe wylane do formy przed pieczeniem
Tort od serca z sercami
Śmietana kremówka ubita na sztywno z fixem
Tort od serca z sercami
galarekti wylane do pudełek odstawione do stęgniecia
Tort od serca z sercami
biszkopt przekrojony na bloty przełozony kremem