monica

monica

Kucharz
[Przepisów: 6]

Tort (serce)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Magiczny torcik dla zakochanych

Tort  (serce)

Składniki:

Tort (serce)

 

  • Biszkopt:
  • proszku do pieczenia,margaryna do wysmarowania tortownicy i papier pergaminowy oraz okragla forma do torty.
  • smietany kremowki,3 fix do ubijania smietany 4 lyzki cukru pudru dzem do przelozenia torty

Sposób przygotowania:

Tort (serce)
Biszkopt; Jajka rozdzielamy do wiekszej miski przelawamy bialaka a zoltka do mniejszej nastepnie bialka ubijamy mikserem z odrobina soli gdy bialka zgestnieja dodajemy cukier i ubijamy ,az do rozpuszczenia.Po ubiciu bialek dodajemy zoltka i jeszcze przez 2 min. ubijamy .Na talerzu wsypujemy make 2 rodzaje i proszek do pieczenia wszystko razem mieszamy tak wymieszana i wczesniej przygotowana make mozemy przesiac do miski z ubitymi jajkami delikatnie mieszajac tak aby wtloczyc do ciasta jak najwiecej powietrza wtedy ciasto bedzie smaczniejsze i pulchniejsze.Tak przygotowane ciasto wlewamy do wczesniej wysmarowanej i wyklejonej papierem pergaminowym formy i wstawiamy do piekarnika nagrznego do 160 stopni na ok 45 min.przed zakonczeniem pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe jak niekleisie do patyczka to znak ze mozemy wystawiac ciasto .Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na cienkie krazki i przekladamy warstwowo raz drzemem a raz bita smietana tylko mamietajmy aby ostatnia warstwa byla z bitej smietany. Krem: Przelac schlodzona smietane do miski wsypac fix,sukier puder i cukier waniliowy a nastepnie ubijac .Po ubiciu na sztywno przekladamy polowe kremu do innej miseczki i do jedenej z czesci dodajemy pare kropelek barwnika rozowego mozna tez uzyc czerwonego. Wykonczenie torty: Galaretke rozpuszczamy w gotujacej wodzie i czekamy az przestygnie.Gdy tort jest juz przelozony kremem i dzemem mozemy mu nadac kztalt serca najprosciej wyroic noze,caly tort smarujemy kremem bialym cienko a nastepnie za pomoca dekoratora robimy na wierzchu rozyczki i boki pociagamy rozowym kremem.tak przygotowany tort polewamy galaretka barzdo cienko i dekorujemy kwiatkami i listkami z marcepanu .Ten tort jest troszke pracochlony lecz warto go zrobic dla ukochanej osoby zycze wszystkim smacznego.