VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser.

Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem

Składniki:

Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem

 

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem
Do blendera lub misy miksera wkładamy kawałki twarogu, wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz dosypujemy cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy na gładka masę o konsystencji śmietany.

Na rozgrzanej patelni smażymy na rumiano z każdej strony małe placuszki. Nakładałam po dwie łyżki na jedną sztukę.

W garnku lub patelni przesmażamy pokrojonego w plastry banana. Wlewamy miód oraz dosypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty aby miód dokładnie pokrył banany i orzechy.

Podajemy z placuszkami.