Sposób przygotowania:
Domowe tropiki, czyli słodkie sushi (nigiri, maki)
Ryż dodajemy do 200 ml wrzącej wody i gotujemy aż płyn zniknie. Do ugotowanego ryżu dodajemy cukier, cukier waniliowy, wiórki i mleko kokosowe, chwilę gotujemy (3-4 minuty). Studzimy.
Kroimy owoce: banany w paski, kiwi w plasterki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, maczamy w niej kawałki banana.
Zostawiamy w lodówce aż czekolada zastygnie. Z połowy ryżu formujemy lekko spłaszczone kulki, kładziemy na nie kiwi. Dekorujemy. Z drugiej połowy ryżu robimy maki.
Układamy ryż, banany, posiekane kawałki czekolady, zwijamy i kroimy. Obtaczamy je w prażonymi kokosie.
Jako dodatek możemy przygotować banany w karmelu i kokosie.
Kroimy owoce: banany w paski, kiwi w plasterki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, maczamy w niej kawałki banana.
Zostawiamy w lodówce aż czekolada zastygnie. Z połowy ryżu formujemy lekko spłaszczone kulki, kładziemy na nie kiwi. Dekorujemy. Z drugiej połowy ryżu robimy maki.
Układamy ryż, banany, posiekane kawałki czekolady, zwijamy i kroimy. Obtaczamy je w prażonymi kokosie.
Jako dodatek możemy przygotować banany w karmelu i kokosie.