Ven

Ven

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Domowe tropiki, czyli słodkie sushi (nigiri, maki)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedni nazwą to profanacja tradycji, lecz dla mnie to pyszny deser i eksperyment. Szczególnie polecam wszystkim fanom kokosowych klimatów!

Domowe tropiki, czyli słodkie sushi (nigiri, maki) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe tropiki, czyli słodkie sushi (nigiri, maki)

Ryż kokosowy

  • 100 gram ryżu do sushi
  • cukier waniliowy (lub aromat)
  • wiórki kokosowe (wedle uznania)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • mleko kokosowe (pół szklanki)

Składniki na gotowe kawałki

  • tabliczka czekolady
  • 2 banany
  • 1 kiwi
  • wiórki kokosowe (prażone na suchej patelni)
  • kropelki czekoladowe lub kawałki czekolady
  • dekoracje (wasza inwencja twórcza)

Sposób przygotowania:

Domowe tropiki, czyli słodkie sushi (nigiri, maki)
Ryż dodajemy do 200 ml wrzącej wody i gotujemy aż płyn zniknie. Do ugotowanego ryżu dodajemy cukier, cukier waniliowy, wiórki i mleko kokosowe, chwilę gotujemy (3-4 minuty). Studzimy.

Kroimy owoce: banany w paski, kiwi w plasterki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, maczamy w niej kawałki banana.

Zostawiamy w lodówce aż czekolada zastygnie. Z połowy ryżu formujemy lekko spłaszczone kulki, kładziemy na nie kiwi. Dekorujemy. Z drugiej połowy ryżu robimy maki.

Układamy ryż, banany, posiekane kawałki czekolady, zwijamy i kroimy. Obtaczamy je w prażonymi kokosie.

Jako dodatek możemy przygotować banany w karmelu i kokosie.  
Domowe tropiki, czyli słodkie sushi (nigiri, maki)
Kiwi, banan, ryż kokosowy i prażony kokos, czyli tropiki w sushi!

Tagi:

przystawki