migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1106]

Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robię śledziki na różne sposoby ale czasem lubię zjeść takiego zwykłego po prostu w oleju. Taką prostą wersję też można zrobić na wiele sposobów dodając różne dodatki. Ja swoje klasyczne śledziki w oleju z cebulką wzbogaciłam majerankiem i czosnkiem.

Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem

 

  • 7 płatów śledziowych solonych
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem
Filety śledziowe wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na koniec można delikatnie wstrząsnąć aby składniki się lepiej wymieszały.

Całość zalać olejem i odstawić na minimum dobę do lodówki aby smaki się przegryzły. 
Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.
Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem
W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem
Całość zalać olejem i odstawić na minimum dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.