malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Śledź w oleju z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny a najsmaczniejszy przepis na śledzie. Bardzo lubię śledzie podawane w oleju i z każdym chlebem.

Śledź w oleju z cebulką

Składniki:

Śledź w oleju z cebulką

 

  • 1/2 kg śledzi kwaszonych płatów,
  • mały pęczek szczypioru,
  • 2 cebule,
  • szczypta soli oraz cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka oleju.

Sposób przygotowania:

Śledź w oleju z cebulką
Śledzie moczymy 20 min. w wodzie a następnie 15 min. w mleku płuczemy. Cebulę kroimy w piórka i parzymy, szczypior siekamy i mieszamy z cebulą, dodajemy szczyptę soli i cukru. Śledzie układamy w kawałkach na talerzu, przykrywamy cebulką i zalewamy olejem ,wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.