BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 695]

Śledzie w ziołach prowansalskich

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledziki w ziołach prowansalskich mają niesamowity smak, są pyszne i bardzo szybko znikają z talerza.

Śledzie w ziołach prowansalskich

Składniki:

Śledzie w ziołach prowansalskich

 

  • filety śledziowe 700 g,
  • woda zimna 1 szkl,
  • olej 1/2 szkl ,
  • cukier 2 łyżki ,
  • kucharek 1 łyżka ,
  • przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyzka,
  • majeranek 1 łyżka,
  • gorczyca 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyzeczki,
  • ziele angielskie 6 szt,
  • listki laurowe Prymat 2 szt,
  • cebula 2 szt

Sposób przygotowania:

Śledzie w ziołach prowansalskich
Wszystkie składniki razem z cebulą zagotować. Gotować tak około 20 min.

Śledzie opłukać, oczyścić, osuszyć i skroić w kawałki szerokie na około 2 - 3 cm, pokrojone śledzie zalać gorącą zalewą, ponownie gotować jeszcze około 20 min.

Po ugotowaniu śledzie włożyć w chłodne miejsce. Śledziki są najlepsze po 2 - 3 dniach.

Tagi:

ryby śledzie