KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Śledzie prowansalskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śledzie po prowansalsku idealne na kolację wigilijną.

Śledzie prowansalskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Śledzie prowansalskie
Śledzie moczymy w wodzie około godziny by nie były bardzo słone.Ogórki kiszone kroimy w kostkę ,a czosnek w cienkie plasterki.Śledzie odcedzamy aż odciekną z wody,Następnie kroimy je w mniejsze kawałki.W litrowym słoiku układamy kawałki śledzi,na nie ogórki,czosnek i posypujemy ziołami prowansalskimi.Następnie znowu układamy śledzie i powtarzamy aż dojdziemy do wierzchu słoika.Całość zalewamy olejem.Odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 2 dni.Jeżeli zauważymy brak oleju można dolewać. Mnie wyszło trochę więcej śledzi, więc powstał jeszcze jeden mały słoiczek.
Śledzie prowansalskie
Pokrojone śledzie układamy w słoiku przekładając ogórkami kiszonymi,czosnkiem i ziołami az do wierzchu słoika.Potem zalewamy olejem.

Tagi:

zioła