Sposób przygotowania:
Śledzie w waciakach
Filety śledziowe myjemy, przekrawamy na mniejsze części (np. na 4 części) i osuszamy na papierowym ręczniczku. Następnie skrapiamy je sokiem z połowy cytryny, nacieramy pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i papryką. Tak zamarynowane śledzie odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Całe jajko ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy śmietanę oraz po woli dodajemy przesianą mąkę. Ciasto należy dobrze wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Następnie filety śledziowe maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto (ok. 7 minut każdą stronę). Gotowe śledzie podajemy z sosem czosnkowym oraz pikantnym sosem pomidorowym oraz z chlebem. Smacznego!
jaNina
Netka