Sposób przygotowania:
Ryba po japońskuPrzygotowanie ryby
Rozmrożoną rybę umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na połowy i dokładnie natrzeć przyprawą do ryb.
Smażenie ryby
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowanie warzyw
Cebulę pokroić w pióra, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. Cebulę podsmażyć na złoto w garnku na oleju. Dodać marchew i paprykę, wymieszać, zakryć garnek i dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw (około pół godziny).
Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojonego w kostkę ananasa i chwilkę poddusić.
Przygotowanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać, aby nie miała grudek.
Gotowanie sosu
Zalewę wlać do warzyw. Zagotować. Doprawić pieprzem według uznania i w razie potrzeby dosłodzić lub dosolić. Podgotować jeszcze przez minutę-dwie.
Układanie ryby i sosu
Na półmisku (najlepiej przezroczystym) układać kolejno ryba-zalewa-ryba-zalewa-ryba-zalewa. Wystudzić i podawać na zimno. Smacznego!