Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba w lekko ostrej zalewie z dodatkiem ananasa świetnie sprawdzi się jako przystawka na zimno. Na pewno zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Ryba po japońsku

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • 1 kg ryby (mintaj, miruna)
  • 8 plastrów ananasa z puszki
  • 4 duże papryki czerwone
  • 3 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
  • mąka (około 4-5 łyżek) do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku

 

  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 8 łyżek ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku

Przygotowanie ryby

Ryba po japońsku
Ryba przygotowana w przyprawach przed usmażeniem

Rozmrożoną rybę umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na połowy i dokładnie natrzeć przyprawą do ryb.

Smażenie ryby

Ryba po japońsku
Ryba (miruna) w trakcie smażenia na patelni

Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotowanie warzyw

Ryba po japońsku
Obrane i pokrojone warzywa potrzebne do sosu

Cebulę pokroić w pióra, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. Cebulę podsmażyć na złoto w garnku na oleju. Dodać marchew i paprykę, wymieszać, zakryć garnek i dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw (około pół godziny).

Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojonego w kostkę ananasa i chwilkę poddusić.

Przygotowanie zalewy:

Ryba po japońsku
Zalewa do ryby po japońsku przed zagotowaniem

Wszystkie składniki zalewy wymieszać, aby nie miała grudek.

Gotowanie sosu

Ryba po japońsku
Sos do ryby po japońsku w trakcie gotowania

Zalewę wlać do warzyw. Zagotować. Doprawić pieprzem według uznania i w razie potrzeby dosłodzić lub dosolić. Podgotować jeszcze przez minutę-dwie.

Układanie ryby i sosu

Ryba po japońsku
Gotowa ryba po japońsku.

Na półmisku (najlepiej przezroczystym) układać kolejno ryba-zalewa-ryba-zalewa-ryba-zalewa. Wystudzić i podawać na zimno. Smacznego!