jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Słodkie muffinki z jarmużem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy sposób, by przemycić warzywa w diecie jest dobry. Najprościej jest je umieścić w słodkich wypiekach. W tedy smakują wszystkim.

Słodkie muffinki z jarmużem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodkie muffinki z jarmużem

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 łodygi jarmużu (po pokrojeniu 1 ubita szklanka),
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Słodkie muffinki z jarmużem

ETAP 1

Słodkie muffinki z jarmużem
jarmuż drobno siekamy

Jarmuż obieramy z grubych łodyg. Tak przygotowany drobno siekamy nożem.

ETAP 2

Słodkie muffinki z jarmużem
Sypkie składniki łączymy ze sobą

Mąkę pszenną, orkiszową oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.

ETAP 3

Słodkie muffinki z jarmużem
Sypkie i płynne składniki dodajemy do jajek

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość ponownie miksujemy.

ETAP 4

Słodkie muffinki z jarmużem
Rodzynki dodajemy do jarmużowego ciasta

Do jednolitego ciasta dodajemy jarmuż. Ciasto ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.

ETAP 5

Słodkie muffinki z jarmużem
Gotowym ciastem wypełniamy przygotowane foremki

Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Zrumienione wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy.