Sposób przygotowania:
Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)
Bardzo dojrzałe miękkie i słodkie mango obrać, odkroić od pestki jak najwięcej miąższu, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić.
Zalewę z cieciorki schłodzić i połączyć z odrobiną soku z cytryny.
Ubić sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera - małymi porcjami dodawać cukier stale ubijając po każdej porcji.
Zmiksować zamrożone mango z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
Dodać do piany i mieszać na niskich obrotach, tylko do połączenia.
Na koniec dołożyć startą skórkę pomarańczową. Szybko wymieszać łyżką, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić.
Gotowe lody mają konsystencję zbliżoną do sorbetu, ale nie zamarzają na sztywno i łatwo jest nabrać porcję gałkownicą albo łyżką.
Zalewę z cieciorki schłodzić i połączyć z odrobiną soku z cytryny.
Ubić sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera - małymi porcjami dodawać cukier stale ubijając po każdej porcji.
Zmiksować zamrożone mango z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
Dodać do piany i mieszać na niskich obrotach, tylko do połączenia.
Na koniec dołożyć startą skórkę pomarańczową. Szybko wymieszać łyżką, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić.
Gotowe lody mają konsystencję zbliżoną do sorbetu, ale nie zamarzają na sztywno i łatwo jest nabrać porcję gałkownicą albo łyżką.