CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto drożdżowe z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka.

Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • ok.170 ml mleka
  • 60 g śmietany 18 % ( ok.3 łyżeczki )
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka cukru cynamonowego
  • 20 g cukru kokosowego ( można dodać brązowy)
  • 40 g cukru białego
  • 50 g rodzynek
  • zapach rumowy

dodatkowo

  • cukier cynamonowy do posypania
  • 1 żółtko do smarowania

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty
Drożdże mieszamy z częścią cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rodzynki moczone w wodzie z odrobiną zapachu rumowego.

Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm).

Każdy pasek zwijamy w ślimaczki. Ciastka wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki.

Chcąc uzyskać kwiaty, wykrawamy po 4 kółka 6 cm, trzy rozkładamy na boki foremek, czwarte lekko zwinięte wkładamy do środka.

Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego.

Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.
Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty
Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym
Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty
Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka