Sposób przygotowania:
Cynamonowe ślimaczki lub kwiaty
Drożdże mieszamy z częścią cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rodzynki moczone w wodzie z odrobiną zapachu rumowego.
Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm).
Każdy pasek zwijamy w ślimaczki. Ciastka wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki.
Chcąc uzyskać kwiaty, wykrawamy po 4 kółka 6 cm, trzy rozkładamy na boki foremek, czwarte lekko zwinięte wkładamy do środka.
Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego.
Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.
Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm).
Każdy pasek zwijamy w ślimaczki. Ciastka wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki.
Chcąc uzyskać kwiaty, wykrawamy po 4 kółka 6 cm, trzy rozkładamy na boki foremek, czwarte lekko zwinięte wkładamy do środka.
Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego.
Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.
Justi2401