SUPERPRZEPIS

Śmietankowe lody z truskawkami

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Śmietankowe lody z truskawkami

Jajeczne lody śmietankowe z musem ze świeżych truskawek... Najlepszy deser na letnie upalne dni, wspaniale ochłodzi:)

Składniki:

Śmietankowe lody z truskawkami

 

  • 30 dkg świeżych truskawek
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

Śmietankowe lody z truskawkami

Etap 1

Śmietankowe lody z truskawkami
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.

Truskawki umyć, odszypułkować i mocno zamrozić. Mleko zagęszczone zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem.

Etap 2

Śmietankowe lody z truskawkami
Gorące mleko dolane do kremu z żółtek i wymieszane.

Do kremu z żółtek stopniowo dolewać gorące mleko zagęszczone i cały czas mieszać. Ostudzić, mocno schłodzić w lodówce.

Etap 3

Śmietankowe lody z truskawkami
Śmietana kremówka ubita na sztywno i wymieszana z cukrem waniliowym.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać do niej cukier waniliowy.

Etap 4

Śmietankowe lody z truskawkami
Bita śmietana dodana do schłodzonej masy jajecznej.

Bitą śmietanę dodać do schłodzonej masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Do masy dodać zimne mleko, ponownie wymieszać.

Etap 5

Śmietankowe lody z truskawkami

Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce przez ok. 40 minut.

Etap 6

Śmietankowe lody z truskawkami

Zamrożone truskawki przełożyć do miski blendera. Dodać do nich trochę miodu i pół szklanki przegotowanej zimnej wody.

Etap 7

Śmietankowe lody z truskawkami

Dokładnie zmiksować.

Etap 8

Śmietankowe lody z truskawkami

Lody śmietankowe przełożyć do plastikowego zamykanego pojemnika, dodać do nich mus truskawkowy. Lekko przemieszać, odłożyć do zamrażalnika.

Etap 9

Śmietankowe lody z truskawkami

Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.


Tagi:

lody