mamaWiki

mamaWiki

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sok z buraka na przeziębienie i anemię

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sok z buraków jest idealny na przeziębienie, kaszel, wzmocnienie odporności, zalecany po antybiotykoterapii, idalny dla dzieci z anemią.

Sok z buraka na przeziębienie i anemię

Składniki:

Sok z buraka na przeziębienie i anemię

  • 2 twarde buraki, najlepiej takie do 8 cm średnicy
  • 4, 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Sok z buraka na przeziębienie i anemię

Buraki szorujemy, kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym, zasypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika na 20 min (200 stopni). Jak ostygnie zlewamy sok do słoiczka, a buraki które nam zostały wysypujemy na około 3 godz na sitko. One puszczą jeszcze trochę soku. Taki sok podawać dziecku kilka razy dziennie po łyżeczce. W lodówce przechowujemy przez 2-3 dni.